eda207

1.Закони України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

2.Постанови КМ України №1591 від 22.11.2004 р. «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

3. Спільні накази МОЗ та МОН України № 242/329 від 01.06.2005 р. «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», №298/227 від17.04.2006 р. «Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

4. Рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 20.01.2009 р. № 32 «Про встановлення вартості харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів», від 20.01.2009 р. № 33 «Про встановлення вартості харчування  в дошкільних навчальних  закладах міста (група раннього віку – 8 грн.00 коп., дошкільна група – 12грн.00 коп., )», від 10.01.2009 р. «Про встановлення вартості харчування учнів шкіл, які відвідують групи продовженого».

5. Наказ управління  освіти і науки Сумської міської ради № 515 від 25.08.2010 р. «Про організацію харчування учнів навчально-виховних закладів м. Суми (учні 1-4 кл. на суму 3 грн.15 коп., діти груп продовженого дня на суму – 1 грн.20 коп.)».

6. Перелік вимог щодо організації дитячого харчування вдома:

купівля та транспортування продуктів харчування повинна здійснюватися так, щоб було забезпечено їх цілісність та  не забруднення;

всі продукти дитячого харчування повинні мати сертифікати якості;

в холодильнику  продукти: м’ясо, риба, масло, сир при зберігання повинні бути чітко розмежовані, зберігатися в закритій тарі, tо холодильника, де зберігаються продукти харчування, які швидко псуються  повинна становити +2 0 — + 60С.

7. Вимоги до обладнання, яке використовується вдома для приготування дитині страв:

для обробки м’яса, риби, овочів повинні бути спеціаль-ні дошки, лопатки, мішалки та ножі, м’ясорубка, соковижималка, міксер тощо  (дошки,  лопатки, мішалки повинні бути без щілин, а ножі, м’ясорубка, соковими-малка, міксер із нержавіючої сталі);

обладнання миється гарячою водою з додаванням миючих засобів, потім  промивається під гарячою водою та просушується; металевий інвентар слід прожарювати в духовій шафі; м’ясорубка, соковижималка, міксер розбираються, промиваються, обробляються окропом й висушуються; мочалки, ганчірки після миття обладнання промиваються, прокип’ячуються, просушуються.

8. Вимоги до посуду, з якого дитина вдома приймає їжу:

посуд для приготування дитині їжі може бути із нержавіючої сталі, алюмінію, емальована, але без щербин;

столовий та чайний посуд має бути фаянсовий,

фарфоровий (тарілка, блюдце, чашка) та із нержавіючої сталі (ложка, ніж, виделка); посуд має бути індивідуальним, без щілин, відбитих країв, ручок;

перед миттям, посуд слід очистити від залишків їжі, промити в гарячій воді з додаванням миючих засобів, а потім слід ополоснути під проточною водою t — 650С та просушити; мочалки, ганчірки після миття посуду слід випрати, про полоснути, висушити

9. Вимоги до  приготування страв дитині:

 • обробка сирих та варених продуктів повинна здійснюватися на різних дощечках, різними ножами;

повинно бути дві м’ясорубки: одна – для варених, друга – для сирих продуктів;

котлети, битки з м’яса  або рибного фаршу повинні обжарюватися не менше 10 хв. з обох сторін, після чого ще повинні витриматися  в духовій шафі до готовності  протягом 5-8 хв.;

м'ясо, риба порціонна для других страв після обжарювання обов’язково повинна пройти другу термічну обробку (прокипячення в бульйоні, соусі у духовій шафі) протягом 10 хв. при t — 220-2500С;

під  виготовлення омлетів, запіканок слід  їх пропікати в гарячій духовій шафі при t- 220-2500С протягом 5-8 хв.

кисле молоко може бути використане тільки для приготування тістаposud10

10. Термін зберігання продуктів для дитячого харчування:

Найменування продукту

Термін
збер-ня

t
збер-ня

М'ясні напівфабрикати великими шматками

Не біль
48 год.

від +20
до +60

Печінка: охолоджена
заморожена

24 год.
48 год.

-«-
-«-

М'ясо птиці: охолоджене
заморожене

48 год.

72 год.

-«-
-«-

Ковбаси варені: вищого ґатун.
І ґатунку сос-ки,сардельки
вищого і  І ґатунку

72 год.

48 год.
48 год.

-«-
-«-
-«-

Риба всіх найменувань охолоджена

24 год.

від 00
до -20

Риба і рибні продукти всіх
найменувань морожені

48 год.

-«-

Молоко пастеризоване, вершки,ацидофілін

36 год.

від +20
до +60

Кефір

36 год.

-«-

Сметана (фляжна)

72 год.

-«-

Сметана фасована

згід.з
термін.
на упак

-«-

Сир жирний і напівжирний

36 год.

від 00
до -20

Масло вершкове (брусочками)

6 год.

-«-

Яйця

21 добу

-«-

Продукція дитячих молочних кухонь

24 год.

-«-

Капуста білокачанна свіжа зачищена

12 год.

від +20
до +60

Петрушка, селера оброблені
(напівфабрикат):
зелень
корінь

18 год.
24 год.

-«-
-«-

Цибуля зелена оброблена

18 год.

-«-

Кріп оброблений

18 год.

-«-

Овочі відварені неочищені

6 год.

-«-

posud09