Ми всі з нетерпінням чекаємо приходу весни , як чогось приємного і даруючого нам позитивні відчуття . Але для  організму весна — досить важкий період, який ми часто зустрічаємо на піку авітамінозу. У цей час року імунна система дитини стає найбільш чутливою, і вони ризикують «підхопити» застуду чи «заробити» якусь іншу хворобу.

Дорослі взмозі допомогти організму дитини адаптуватися до зміни сезонів, і одним з важливих пунктів у списку дій, які необхідно вчинити для цього є перехід на весняне харчування .

Дуже важливо правильно збалансувати раціон харчування дитини. Навесні він повинен бути збагачений продуктами, які у великій кількості містять вітаміни і мікроелементи, необхідні дитині.

Молочні продукти повинні становити не менше 40% усього раціону харчування дитини. Причому актуальні всі молочні продукти — молоко, кефір, ряжанка, сметана, йогурти. У молоці міститься велика кількість кальцію, який сприяє засвоєнню всіх інших вітамінів. Зрозуміло, слід віддати перевагу продуктам, що не містять штучних барвників.

Також необхідно стежити за тим, щоб у меню  малюка була достатня кількість тваринного білка. Він просто необхідний для повноцінного розвитку дитини та функціонування його організму. Але не забувайте про те, що всі м'ясні страви для дитини повинні проходити ретельну термічну обробку.

Природні вітаміни

Дуже багато батьків, побоюючись розвитку у дитини авітамінозу, намагаються купувати йому якомога більше різних овочів і фруктів. Але вирішити проблему того, як попередити весняний авітаміноз, таким способом навряд чи вдасться. Адже до весняного періоду в привізних фруктах і овочах практично не залишається ніяких вітамінів. Тому нічого корисного, крім клітковини, дитина не отримає.

І ось тут саме-то час згадати про те, що нам може запропонувати природа. Найчастіше народні способи того, як попередити весняний авітаміноз у дітей, набагато ефективніші, ніж імпортні фрукти і найдорожчі полівітамінні комплекси.

Різноманітні сухофрукти

Всі сухофрукти багаті такими вітамінами, як А, В1, В2, В3, В5, В6. Та й мінеральних елементів також досить багато — це і натрій, і фосфор, і магній, і кальцій, і залізо. Сухофрукти досить солодкі, тому їх люблять практично всі діти без винятку. Навряд чи у вас виникне проблема з тим, як змусити дитину їсти сухофрукти.

Можете приготувати дитині вітамінну суміш з сухофруктів. Візьміть рівні частини чорносливу, родзинок, інжиру та кураги. Пропустіть їх через м'ясорубку, додайте такі ж рівні частки меду та лимону. Суміш ретельно перемішайте і помістіть в скляну ємність, яку потрібно зберігати в холодильнику.

 Якщо дитина схильна до частих простудних захворювань, до отриманої вітамінної суміші можна додати або одну частину листя алое, або одну ампулу екстракту алое. Суміш можна давати дитині просто ложками, а можна намазувати на хліб або печиво — ефект буде однаковим. У день дитина повинна з'їдати вітамінну суміш з розрахунку одна чайна ложка на кожні десять кілограм ваги.

Сирий буряк і морська капуста

Практично безцінними джерелами йоду для дитини можуть стати морська капуста і сирий буряк. Звичайно ж, ці продукти мають дуже своєрідний смак, і змусити з'їсти маленьку дитину подібний салат може виявитися завданням складним. Однак можна все ж спробувати. Та й для дорослих дітей цей варіант може виявитися оптимальним.

Корінь селери

Селера — незамінний помічник батьків в боротьбі з авітамінозом. У ній міститься величезна кількість калію і заліза. Крім того, вона має приємну особливість — гарний смак. Незважаючи на те, що найчастіше діти не люблять приправи, страви з кореня селери завжди користуються у них підвищеним попитом.

Причому можна споживати усе: корінь селери, пропущений через м'ясорубку, сік селери. Ви можете додавати селеру в перші та другі страви дитячого меню в необмежених кількостях. Побоюватися надлишку вітамінів не варто — всі надлишки покинуть організм малюка без будь-яких негативних наслідків.

Шипшина

Шипшину в народі називають «джерелом» вітамінів неспроста — у ній містяться такі вітаміни, як P, K, E, B2, і C. Крім того, в шипшині у великих кількостях містяться ефірні масла, лимонна і яблучна кислоти і каротин. І, звичайно ж, в шипшині міститься величезна кількість незамінного вітаміну С — в 30 разів більше, ніж у лимоні.

Звичайно ж, у весняний час свіжу шипшину не знайти, але практично в будь-якій аптеці можна придбати сухі плоди. Ви можете заварювати шипшину як чай, а можете варити з нього відвари — і ваша дитина напевно отримає всі необхідні йому вітаміни. Якщо ви заварюєте шипшину як простий чай, то просто подрібніть його і помістіть в заварний чайник, як звичайну заварку.

Якщо ж ви вирішили приготувати відвар, це також не займе багато часу. Помістіть в емальований посуд 5 столових ложок сухих плодів шипшини, залийте їх одним літром води і доведіть до кипіння. Після цього вогонь потрібно зменшити, накрити е каструлю кришкою і кип'ятіть протягом 30 хвилин. Враховуючи, що відвар готується для дитини, додайте туди 5 столових ложок цукру.

Якщо відвар шипшини призначений для дітей більш старшого віку, цукор можна замінити медом. Зрозуміло, в тому випадку, якщо у дитини немає алергічних реакцій на мед. Готовий відвар оберніть махровим рушником і залиште настоюватися на кілька годин. Після цього процідіть відвар за допомогою марлевої тканини.

Однак пам'ятайте, що не можна приймати полівітамінні комплекси і вітамінні відвари одночасно, без згоди і схвалення лікаря, у такому випадку виникає ризик надлишку  тих чи інших вітамінів.

Обережно, «весняні небезпеки» в їжі

            Весною в овочах і фруктах , вирощених минулого літа , кількість вітамінів сильно зменшується. Ми про це знаємо, і тому « рука тягнеться » до свіжих продуктів , вирощених в парниках. Але недобросовісні виробники в гонитві за прибутком можуть використовувати ударні дози добрив і пестицидів , що небезпечно для всіх нас. Це не означає , що від цих продуктів потрібно відмовлятися зовсім . Просто до покупки «свіжих вітамінів » варто підходити з особливою ретельністю.

Не купуйте продукцію , яка реалізується у випадкових торгових точках , начебто узбіч у дороги або стихійних ринків . Купуйте овочі і фрукти тільки в спеціалізованих торгових точках.

Поцікавтеся у продавця, чи є лабораторний висновок про цю продукцію .

Не купуйте овочі та фрукти , які виглядають незвично: занадто великі, з надзвичайно яскравим забарвленням , зайво блискучі.

Позбавляємо продукти від нітратів:

Якщо куплені ранні овочі і фрукти піддати ряду нескладних процедур , то в їжу потрапить на 10-50 % менше небезпечних для нашого організму і організму дитини нітратів.

Велика частина нітратів сконцентрована в шкірці , тому ретельно мийте фрукти і овочі , або счищайте шкірку .

Інше місце , де накопичуються нітрати , — це підстави плодів , стебла , черешки , качан ( у капусти ) . Тому від цих частин рослин краще позбавлятися.

Знизити концентрацію агрохімії можна вимочуючи в декілька заходів по 15-30 хвилин овочі у воді. Воду можна підсолити або додати туди лимонний сік.

Ретельно підбираючи продукти для раціону, ми в змозі зробити  харчування максимально корисним,  допомогти  дитячому організму комфортно зустріти весну і насолодитися цим прекрасним часом року !

Будьте здорові і радійте весні!

Підготувала сестра медична з харчування Ніколаєва Т.В.