Діти від двох до п’яти років іноді страждають заїканням, і це проблема, яка може стати причиною багатьох комплексів у вашого чада. Але заїкання у дітей можна вилікувати.

Причини заїкання у дітей

  Заїкання – це наслідок судом м’язів мовного апарату. При заїканні у дітей порушуються темп і ритм мови, дитина повторює окремі звуки, склади і навіть слова по кілька разів, затинається. Перед тим, як почати заїкатися, дитина може відмовлятися говорити. Найчастіше заїкання свідчить про проблеми з нервовою системою і виникає в період активного оволодіння дитиною мовленням (від 2 до 5 років).

Імовірність виникнення заїкання залежить від темпераменту дитини: активний холерик з більшою часткою ймовірності може стати заїкою, ніж спокійний флегматик. Причиною заїкання у дітей часто є стрес: сильний переляк, конфлікти в сім’ї, жорсткі методи виховання, брак любові і уваги – все це може привести до того, що ваша дитина почне заїкатися.

Заїкання у дітей часто виникає на тлі неправильного розвитку мови. Якщо дитина почала говорити занадто рано і багато під тиском дорослих, у нього може розвинутися страх аудиторії, боязнь зробити помилку у вимові важкого слова. Недорозвиненість мови теж може стати причиною заїкання у дітей – дитині просто не вистачає словникового запасу, щоб виразити думку.

Якщо у дитини порушений темп мови, і він говорить занадто квапливо говорити, намагаючись донести свою думку до оточуючих, він теж може почати заїкатися. Ще одна причина заїкання у дітей – вивчення іноземної мови в ранньому віці, дитина може заїкатися, кажучи слова на одній мові. Заїкання «заразно» – деякі діти заїкаються, наслідуючи однолітків-заїк, усвідомлено чи ні.

Іноді починають заїкатися діти-лівші, яких батьки або вчителі намагаються перевчити. Такі діти зазвичай дуже емоційні, а постійні окрики і нагадування можуть привести до порушень вищої нервової діяльності, і як результат – до заїкання.

Як лікувати заїкання у дітей

Деякі діти виліковуються від заїкання «самі собою», з віком, але все-таки краще не пускати справу на самоплив. Зазвичай при лікуванні заїкання у дітей використовують комплексну терапію – з дитиною працюють логопед (педагог-дефектолог) і лікар – психолог або психотерапевт.

Перш за все, потрібно зміцнити нервову систему. Дитині можуть призначити заспокійливі препарати. Психолог формує у дитини почуття впевненості в собі, заспокоює і підбадьорює його. Логопед працює безпосередньо над виправленням мовлення дитини. Заняття проходять від простого до складного. Логопед вчить не тільки правильно вимовляти слова за допомогою спеціальних вправ, а й ставить дихання. Часто в програму лікування від заїкання входять навчання музиці і танцям – при розвитку правильної мови дуже важливе почуття ритму і темпу. Спів теж допомагає позбутися заїкання у дітей.

Щоб зусилля фахівців були не марними, батьки теж повинні допомогти своїй дитині позбутися заїкання. Дуже важливо, щоб вдома дитина чула правильну мову. Говоріть з нею рівно і спокійно, не поспішайте самі і не намагайтеся підганяти вашу дитину, не тисніть на неї і заохочуйте її успіхи. Поговоріть зі шкільним учителем: дитину-заїку не можна викликати до дошки першим, кричати на нього.

Профілактика заїкання у дітей

Щоб попередити заїкання, потрібно постійно спостерігати за промовою вашої дитини і дотримуватися декількох простих правил.

Підтримуйте комфортну психологічну атмосферу в сім’ї. Не сваріться при дитині, оберігайте її від можливих психічних травм. Спілкуйтеся якомога більше з вашим чадом. При виборі методів виховання намагайтеся дотримуватися золоту середину: не можна бити дитину, кричати на неї, залякувати, але і надмірно розпещені діти, зіткнувшись з навколишнім світом, можуть почати заїкатися.

Правильна мова батьків – важливий фактор профілактики заїкання у дітей. Говоріть чітко, плавно, якщо у вас самих є дефекти мови – постарайтеся від них позбутися. Не змушуйте дитину вимовляти надто складні слова і пропозиції, не квапте її і не змушуйте виступати перед аудиторією, якщо вона боїться або не хоче. Краще обійтися без читання віршів на табуретці в Новий рік, ніж потім лікувати свою дитину від заїкання.

Не можна перевантажувати дитину великою кількістю вражень, особливо якщо його організм ослаблений. Надмірний перегляд фільмів або телепередач, які не відповідають віку дитини, читання страшних казок та історій – все це може стати причиною заїкання.

Кращий спосіб виростити здорову дитину – це самим бути спокійними, врівноваженими, доброзичливими, вимогливими, але в той же час справедливими.