Здоровий спосіб життя – це стиль життя і мислення, це заняття спортом та відмова від шкідливих звичок. Для кожної людини – це щось особливе. Саме думки людини становлять основи здорового способу життя. Саме поняття «здоровий спосіб життя» з’явилося не дуже давно, але дотримуватися його принципів намагалися віддавна. Здоровий спосіб життя – це дії, спрямовані на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організму та поліпшення загального самопочуття людини.            

  Основними складовими здорового способу життя є:

· раціональне харчування;

· фізична активність і загартовування;

· особиста гігієна;

· відсутність шкідливих звичок (вживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння);

· позитивні емоції;

· інтелектуальний розвиток;

· режим праці та відпочинку;

· самоконтроль за станом здоров’я.    

ПРАВИЛО № 1 Найважливіше при здоровому способі життя — це харчування. Правильне харчування! Більше фруктів і овочів, продуктів, наповнених корисними для нашого організму речовинами. Ніяких продуктів швидкого приготування, чіпсів та іншої шкідливої їжі. Їжа повинна бути нашими ліками, а не ліки їжею.

ПРАВИЛО № 2 Активність, активність і ще раз активність! Будьте активними, життєрадісними і відкритими до світу. В умовах постійної зайнятості важко знайти час на походи в спортзал, заняття спортом … А даремно! І все-таки, навіть якщо на спорт часу немає, то піші прогулянки на свіжому повітрі, ранкову пробіжку, гімнастику ніхто не відміняв. Ходіть більше пішки, гуляйте у парках та лісах, будьте рухливими. Рухайтеся назустріч міцному здоров’ю і довголіттю!

ПРАВИЛО № 3 Здоровий спосіб життя жодним чином не сумісний зі шкідливими звичками: куріння, вживання алкоголю і тим більше — наркоманія.

ПРАВИЛО № 4 Основа здорового способу життя — правильний розпорядок дня. При здоровому способі життя обов’язково повинен бути правильний розпорядок дня. Що означає правильний розпорядок дня? Це, передусім нормальний (восьми, хоча б семи годинний) здоровий сон. Потрібно привчити свій організм лягати і прокидатися в один і той же час, незалежно від того, який день тижня: будній чи вихідний.

ПРАВИЛО № 5 Одне з найважливіших правил здорового способу життя — це позитивний настрій. Не зациклюйтеся на невдачах і недоліках. Рухайтеся вперед. Не переживайте тоді, коли зробили щось чи сказали не так — усе можна виправити. Ніколи не впадайте у смуток, пригніченість і особливо – в розпуку, безнадію.

ПРАВИЛО № 6 Здоровий спосіб життя — це дбайливе ставлення до себе. Себе треба любити, про себе потрібно піклуватися. Наприклад, під час занять спортом, на прогулянці чи навіть під час виконання якоїсь праці потрібно робити це зосереджено, із задоволенням, не думаючи про щось негативне. Завжди намагайтеся ходити прямо, з піднятою головою, дихайте глибоко, вдихаючи повітря через ніс і видихаючи ротом. Спробуйте побачити і відчути красу навколишньої природи, бадьорість і свіжість ранкової прохолоди чи таємничість вечірньої пори.

ПРАВИЛО № 7 Вести здоровий спосіб життя краще не самому, а в якомусь товаристві (сім’я, друзі, сусіди, співпрацівники). В ідеалі, звичайно, потрібно, щоб усі, хто оточує вас, дотримувалися такої ж життєвої позиції — разом веселіше і є дух суперництва. Уявіть, що всі вони ведуть здоровий спосіб життя, всі в чудовому настрої, бажають один одному тільки добра. Турбота про своє здоров’я має бути способом життя! Здоровим способом життя. Краще вже бігати на свіжому повітрі, ніж по лікарях! Пам’ятайте, що спосіб життя має найбільший вплив на стан здоров’я, а здоровий спосіб життя, в свою чергу, закладає фундамент гарного самопочуття, зміцнює захисні сили організму та розкриває його потенційні можливості.