Часто батькам доводиться зіштовхуватися з тим, що їхні діти б’ються зі своїми друзями й однолітками. У даному випадку йдеться про нормальні дитячі (хлоп’ячі) стосунки, а не про ситуації, пов’язані з реальною небезпекою, такі як булінг або хуліганство. У таких випадках діти безсилі самостійно впоратися з небезпекою, і батьки повинні зайняти активну позицію для мобілізації всебічної допомоги їм.

  Безсумнівно, навіть тоді, коли діти влаштовують бійки зі своїми найближчими друзями, батькам боляче бачити, як вони страждають, відчувають біль, ізольованість або потерпають від бойкоту. Проте ці ситуації також є важливою частиною досвіду дитинства й дорослішання.

  Батьки переймаються, що діти неймовірно страждають у таких ситуаціях, однак останні зазвичай справляються з болем набагато легше та швидше, ніж дорослі. Батьки помиляються, коли думають, що повинні захищати дітей від проблем і випробувань.

   Замість надмірної опіки дорослі можуть реально допомогти дітям тим, що будуть уважно спостерігати за змінами, що відбуваються з ними, уважно слухати все, що діти намагаються їм сказати, шанобливо наставляти їх і співчувати їм.

   Таким чином, діти дізнаються, що можуть справлятися з новими труднощами й болем, що з часом біль проходить, а життя триває.

Як бути батькам:

  • Будьте чуйними й уважно вислухайте свою дитину, не намагаючись урятувати її або вирішити проблему замість неї
  • Продемонструйте віру в свою дитину: «Я знаю, мій любий, це боляче й важко, але я також знаю, що ти зможеш упоратися з цим».
  • Запропонуйте підтримку: «Будь ласка, дай мені знати, коли захочеш порозмовляти зі мною або попросити в мене поради. Я запропоную тобі кілька варіантів, і ти вибереш той, який тобі найбільше сподобається».
  • Не ставтесь до своєї дитини як до жертви, щоб вона не стала сприймати себе такою.

  Якщо дитина не хоче більше дружити зі своїм однолітком та грати з ним, підтримайте її намір. Якщо дитина вирішує припинити стосунки з товаришем, довіряйте їй. У неї можуть бути дуже вагомі причини для того, чому вона більше не бажає підтримувати стосунки з ним.

   Якщо у вас більше однієї дитини, не слід очікувати, що іншим дітям буде однаково цікаво грати з усіма вашими дітьми. Важливо, щоб кожній дитині було дозволено створювати й підтримувати свої, окремі дружні стосунки та щоб брати чи сестри не заважали дитині реалізовувати свої переваги у дружбі.

   Майте на увазі, що для багатьох хлопчиків у віці від десяти років цілком нормально імітувати реальну бійку зі своїми друзями. Не перебільшуйте значення таких ситуацій і не вважайте, що це призведе до того, що дитина виросте жорстокою в майбутньому.

Як запобігти проблемам у майбутньому?

  • Розповідайте дітям про те, до яких наслідків можуть призвести бійки, але при цьому не провокуйте в них почуття провини. Поясніть їм, як далі не загострювати конфлікт: «Коли ми розглянемо, завдяки чому виникла конфліктна ситуація та який внесок ми зробили в її розвиток, то зрозуміємо, що можемо змінити ту частину нашої поведінки, яка сприяла розпалюванню сварки, на більш миролюбну».
  • Поділіться своїми власними історіями дитячих сварок і бійок, розкажіть про те, як це відбувалось, як ви себе тоді почували, чого вони вас навчили й завдяки чому ви змогли уникати їх згодом.
  • Перед тим, як побажати дитині на добраніч, розпитайте її про найрадісніші й сумні моменти дня, що пройшов. Вона знатиме, що може поділитися своїм досвідом з вами та за необхідності отримати вашу підтримку, співчуття або пораду.

Чого можуть навчитись діти?

  Діти можуть дізнатися, що в них є мужність і впевненість у собі, щоби переживати болісний життєвий досвід. Вони навчаться брати на себе відповідальність за свою роль у заподіянні болю іншій людині й навчаться робити інший – більш миролюбний вибір.

  Діти відчують, що їм самим треба справлятися з труднощами, але при цьому поруч завжди буде той, хто зможе вислухати, поспівчувати й не буде звинувачувати їх. У випадку реальної небезпеки діти знатимуть, що отримають від дорослих необхідний захист і допомогу.

Підказки батькам

  • Прийміть той факт, що поєдинки серед друзів нормальні, і розглядайте їх як необхідну частину життєвого досвіду вашої дитини. Конфлікт, швидше за все, завершиться швидше, ніж ви думаєте. Діти зазвичай закінчують бійку набагато швидше, якщо дорослі не втручаються.
  • Пам’ятайте, що діти, як і дорослі, більшою мірою потребують того, щоб їх почули, ніж того, щоб їм дали готові рішення.
  • Майте на увазі, що існує велика різниця між нормальними бійками між друзями й однолітками та ситуаціями, що несуть реальну небезпеку, тому в залежності від типу ситуації корегуйте свою роль належним чином.