Шановні батьки!

Сумська міська санітарно-епідемічна станція повідомляє, що з початком грибного сезону 2014 року в Україні зареєстровані потерпілі з діагнозом «отруєння грибами» 

Обережно — ГРИБИ!

Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

§  вживання отруйних грибів;

§  неправильне приготування умовно їстівних грибів;

§  вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

§  вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

 

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

 

Застерігаємо!

§  Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

§  Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

§  Не збирайте гриби:

§  якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися;

§  поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

§  невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;

§  з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

§  ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

§  «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

§  Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.

§  Не куштуйте сирі гриби на смак.

§  Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

§  Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

§  При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

§  Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

§  Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

§  Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

§  Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.

§  Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин. 

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

§  «Усі їстівні гриби мають приємний смак».

§  «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний».

§  «Усі гриби в молодому віці їстівні».

§  «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».

§  «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».

§  «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».

§  «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».

§  «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

    Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) — з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. 

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

 

Перша допомога при отруєнні грибами:

1.    Викличте «Швидку медичну допомогу».

2.    Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3.    Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4.    З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. 

Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.